2011. július 19., kedd

Városi legelők - A Károlyi-kert

A Károlyi-kertet gondolom, nem kell bemutatnom a pesti belvárosban és a környékbeli egyetemeken ismerős nagyérdeműnek. Központi helyen van, minta-, sőt, már-már közhelyszerűen szép és rendes: éppen ezért választottam a Városi legelőhelyeket bemutató sorozat első célpontjának. Padon andalgásra tökéletes, fűben heverni viszont nem fogunk.

Árnyas ösvények és gyerekzsivaj a Belvárosban
Engem mindig kicsit a Pán Péter elegáns, angol mintájú városi parkjaira emlékeztetett, igazi kerítés mögé rejtett különlegesség a Belvárosban. Ha nem is akarsz leülni vagy gyerekeket cipelni ide a játszótérre, érdemes kerülni egyet, ha erre jársz, és az Astoria vagy a Kossuth Lajos utca poros zaját hátrahagyva kicsi fellélegezni.

A parkban ugyan főre lépni tilos, a padokon viszont lehet sütkérezni, van egy kedves elszeparált játszótér, sőt, még nyilvános WC is. Mindazonáltal az angolos pedantéria nem csak a külcsínben jelenik meg – a főre ülni is tilos, ami még egy nagyon lelkes piknikező arcáról is lemoshatja a vigyort, valamint tilos az alkoholfogyasztás és kutyáknak, kerékpárosoknak és rollerezőnek kívül tágasabb.



A park egyébként a város egyik legrégebbi kertje, és a mellette álló palotával együtt a 18. századtól 1932-ig a Károlyi-család tulajdonában volt – az első világháború után miniszterelnökké lett Károlyi Mihály is élt itt. Felesége a korszakról írt emlékirataiban is emlegeti ezt az épületet, ami ma a Petőfi Irodalmi Múzeum meglepően izgalmas kiállításainak és rendezvényeinek ad otthont.

Megközelítés – én az Astoria felől a Ferenczy István utcán át furakodnék a park közelébe, de a Váci utca felől is ide lehet jutni a megszépült és immár autómentes Egyetem téren át. (Emlékszem, hogy néhány éve a Kecskeméti utca keresztezése a lámpa nélküli zebrán gyalogosként még egy kamikaze-akciónak számított.) Kalandoroknak és izgalmas kis üzletek kedvelőinek ajánlom a Reáltanoda utca és a Múzeum körút közötti átjáróház  fakockákkal borított udvaron át vezető útvonalat. Térkép itt.

Mivel alkonyat után a pedáns park pedáns felügyelői bezárják a kapukat, ne felejtsük el időben elhagyni a terepet. Viszont mielőtt továbbállnánk, öltsünk nyelvet az angolokra, és igyunk Jánosáldást a franciás hangulatú Csendes társ borbolt/kávézóban.
Jánosáldás piknik után

A fotók innen valók, és továbbiakat is találsz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rusztikus almatorta

Ezt a tortát kis unokatesóm, Ambrus keresztelőjére vittem, ahol az ünnepség után beültünk egy kellemes kis helyre a Városmajorban. Az volt ...